Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde bulunan Karaağız Mahallesi’nde yaşayanlar yaklaşık üç aydır bölgede yapılması planlanan biyokütle enerji santraline karşı direniyor. Karaağızlılar bugün (11 Ağustos) biyokütle enerji santrali için bölge sakinleriyle görüşmeye gelen devlet yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmeye İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Valilik, Bursa Bölge Jandarma Komutanlığı temsilcileri katıldı. Bursa Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa şubeleri ve Bursa Barosu’ndan temsilciler de aylardır santrale karşı direnen Karaağızlılarla dayanışmak ve onlara destek olmak için mahalleye geldi.
Sendika.Org muhabiri Merve Sabcıoğlu da görüşmeyi yerinde takip etti. Görüşme sırasında “konunun uzmanı” olduğunu belirten Bursa İl Sağlık Müdürlüğü temsilcisi, ilk olarak biyokütle termik santralinin zararlı olmadığını, dünyanın bu tipteki santrallere yöneldiğini söyledi. Temsilcinin daha sonra, Bursa’da yapılması planlanan biyokütle termik santraline ilişkin bilgisinin olmadığını söylemesi üzerine halk “Bilmiyorsan niye konuşuyorsun?” diyerek tepki gösterdi.
https://www.facebook.com/www.sendika.org/videos/10155624165023344/
Karaağızlılarla görüşmeye gelen heyette bulunan Tarım İl Müdürlüğü temsilcisi, kurulması planlanan santralin çevreye ne kadar zararlı olduğunu bilmediğini, Orman Bölge Müdürlüğü temsilcisi ise santralde neyin ne kadar yakılacağına ilişkin bilgi sahibi olmadığını kaydetti. Temsilcilerin, halkın sorularına yanıt verememesi dikkat çekti.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Profesörü Kayıhan Pala da Karaağızlılara destek olmak için gelenlerdendi. Pala, toplantının bir zorunluluk olmadığına, bu toplantının Karaağızlıların tepki göstermesi sonucunda gerçekleşmiş olduğuna dikkat çekti. Pala, santralde fosil yakıt yakılmayacağının söylendiğini fakat kendilerine sunulan belgelerde tam aksi bilgilerin yer aldığının altını çizdi.
Belgelere göre, kurulacak olan santralin aslında kömürlü termik santral olduğunu ve bunun da zararlı olduğunu belirten Pala, Karaağız’ın 40 kilometre uzağında başka bir termik santral bulunduğuna dikkat çekti. Özelleştirme öncesinde santralin hava kirliliğine karşı filtrelerinin çalıştığını fakat özelleştirmenin ardından bakanlık kararıyla bu filtrelerin çalışmayıp hava kirliliğinin de büyük oranda artmış olduğuna belirten Pala şöyle devam etti:
Küçük çapta kömürlü bir termik santralin, fosil yakıt yakacak bir santralin sağlığa zararı kesindir. Bunun lamı cimi yok. O santralin çevresinde yaşayanlar bundan olumsuz etkilenir. İkincisi, sağlık zararlarını bir kenara bırakalım. Doğa, tarım, hayvancılık uzmanları var burada konuşacaklar. Ama bu kadar kırsal ve uzun tarihi olan bir yerde halka rağmen birileri para kazanacak diye bir şey yapmak doğru bir tutum değildir. Dolayısıyla en son sözü halkın söyleyeceği biçimde bilimsel bilgilere dayalı, paranın değil halkın egemen olduğu bir tarzda bu süreci yönetmek gerekir.
Kayıhan Pala’nın bu sözleri toplantıyı takip eden Karaağızlılar tarafından alkışla desteklendi.
Sendika.Org’a konuşan Karaağızlı bir yurttaş, santrali istemediklerini belirterek gece gündüz direnişte olacaklarını söyledi.
Toplantının ardından Sendika.Org’a değerlendirmede bulunan Kayıhan Pala şunları söyledi:
Karaağız’da yapılmaya çalışılan biyokütle termik santralle ilgili bu toplantıdan edilen sonuç kamudan olumlu rapor verdiği iddia edilen kurumların bile konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığıdır. Dolayısıyla burada bir fosil yakıt kullanılacağı da açığa çıkmış bulunuyor bugünkü toplantıda. Fosil yakıt yakan bir yeri biyokütle termik santrali yerine küçük bir kömürlü termik santral olarak adlandırmak mümkün. Onun da sağlık ve çevreyle ilgili ciddi zararlar verdiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış. Dolayısıyla böyle bir tesisin bu köyde yaşayanların yüzde 95’inin yazılı olarak karşı çıktıkları halde yapılması buranın gerçeğiyle örtüşür bir durum değil. Yapılmaması için burada yaşayanların çabalarına bizler de elimizden geldiği kadar katkıda bulunmaya devam edeceğiz.
Karaağız'da termik santrale onay veren kamu görevlileri halkın sorularına yanıt veremedi https://t.co/pDeLRiFJDH pic.twitter.com/WZgxi3n0Ld
— sendika.org (@sendika_org) August 11, 2018
Kaynak: Sendika.Org
Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…