Yapısalcı antropolojinin kurucusu Lévi-Strauss’un, Montaigne üzerine gerçekleştirdiği konferans konuşmalarının yer aldığı “Montaigne’den Montaigne’e, Devrimci Bir Bilim: Etnografya” adlı kitap Sel Yayıncılık etiketiyle raflarda yerini aldı.

Modern antropolojinin ve etnografyanın öncü ismi Claude Lévi-Strauss’un, deneme türünün mucidi Michel de Montaigne üzerine gerçekleştirdiği konferans konuşmalarının derlendiği “Montaigne’den Montaigne’e, Devrimci Bir Bilim: Etnografya” isimli kitap Sel Yayıncılık’tan çıktı.

Araştırmacı ve antropolog Emmanuel Désveaux’un hazırlayıp, sunuşunu kaleme aldığı kitabı Alev Er Türkçeleştirdi.

Kitapta, Lévi-Strauss’un 55 yıl arayla gerçekleştirdiği iki konferans konuşmasına yer verilirken, bu konuşmalar, hem Lévi-Strauss’un mesleğinin erken dönemlerinde zihnini kurcalayan soru ve temaların mesleğinde duayen haline geldiği bir dönemde nasıl evrim geçirdiğini hem de etnografyanın devrimci bir bilim olarak güncelliğini nasıl koruduğunu gösteriyor.

Lévi-Strauss, insanın bir başkasıyla karşılaşmasının epik ve trajik suretlerini, dönemin entelektüeli Montaigne’in geçerliliğini her çağda koruyan evrensel düşüncesine başvurarak anlamaya çalışıyor.

Emmanuel Désveaux’nun da bu modern zamanlar âlimi ile Montaigne arasındaki 400 yıllık sohbeti yetkin bir sunuşla bağlamına oturttuğu “Montaigne’den Montaigne’e, Devrimci Bir Bilim: Etnografya” bizleri insanlığın çetin yolculuğunu yeniden düşünmeye davet ediyor.

Kaynak: Gazete Karınca

 

  • Hakkımızda
  • Künye

 

Başka Bir Denizli… Başka Bir Ülke… Başka Bir Dünya… MÜMKÜN…